vrijdag 6 juni 2008

Van Tornado Watch naar Heat Watch

De weergoden hebben al een woelige week achter de rug. Woensdag was er tornado gevaar – een tornado (zonder naam) heeft flink huisgehouden een paar kilometer ten noorden van waar wij wonen. In de namiddag werd het plots gitzwart buiten...gevolgd door regen, hagel en windvlagen. Bij Marc op ’t werk werd promt een evacuatie oefening opgestart – iedereen moest uit voorzorg en voor onbepaalde tijd in de ondergrondse garage schuilen. Bij mij op kantoor zijn de veiligheidsvoorzieningen iets minder voorbereid op dergelijke calamiteiten. Wij bekeken de storm dan ook gewoon vanop het derde verdiep... en - tegen alle tornado regels in - met onze neus tegen het glas gedrukt ;o)
Doordat mensen altijd een beetje paniekerig worden wanneer de natuur grilletjes vertoont, mochten we vroeger naar huis (jipie). Het was pas dan dat het mij opviel dat er wel degelijk iets aan de hand was: in geen velden of wegen was een winkel te bespeuren die open was. En dat in het land waar de meeste supermarkten 24/7 open zijn. Verklaring: de stroom was onderbroken.
Ik vond toch nog 1 Giant die haar economische belangen wilde veiligstellen en dus had geopteerd om toch een paar kassas te openen. Winkelen gebeurde in het donker (!) en er was enkel droge voeding te verkrijgen. Het leek wel oorlog.
Er werd officieel een “Tornado-Watch” ingesteld. Wij waren gespaard van stroomverlies, en konden het pad van de storm de hele avond volgen op tv (alle andere programmas werden –tot grote ergernis van Marc- onderbroken voor extra meteo-flashes). Sommige van mijn collegas waren minder fortuinelijk. Ik heb ook gehoord dat er s’morgens om 7u blijkbaar wachtrijen waren voor de douches van de fitnessclub hier op t werk...

Het bleek een erg zware storm, ongeveer 100.000 gezinnen zullen het nog een aantal dagen zonder electriciteit moeten stellen (en ik betwijfel dat ze in t weekend op het werk mogen douchen). Ook de verkeerslichten werken niet meer. In Belgie (of minstens Brussel) zou dat chaos betekenen: opgestopte kruispunten, druk getoeter en gevloek. Hier niet. Het gaat er allemaal erg beleefd en galant aan toe. Iedereen wacht geduldig zijn beurt af – zonder dat daarvoor de aanwezigheid van de zwaantjes is vereist.

Wij waren nog volledig in de ban van de Tornado Watch, toen er deze ochtend een nieuwe watch werd afgekondigd: de Heat Watch. Vanaf vandaag worden temperaturen verwacht van 34graden (maar “feels like” 40en meer.). Dat belooft! Vooral dan voor die mensen zonder stroom ...

Geen opmerkingen: