zaterdag 27 juli 2013

George P. Mitchell 1919 - 2013

George P. Mitchell is vrijdag 26 juli 2013 overleden.  George Mitchell, een van de rijkste mensen van Texas, was een pioneer, een visionair en een weldoender. Hij is rijk geworden dankzij zijn oliebedrijf en hij is de uitvinder van horizontal drilling en hydraulic fracturing (fracking).  Maar George Mitchell zal vooral herinnerd worden voor alles wat hij daarnaast heeft gedaan. Het bewaren en restaureren van Galveston's historische gebouwen en wijken,  het steunen van zijn Alma Mater Texas A&M University en het ontwikkeling van Amerika's meest succesvolle masterplanned community ooit: The Woodlands.

George Mitchell was geboren in 1919 in Galveston, zijn ouders waren Griekse immigranten.  In 1940, studeerde hij af als eerste van zijn  klas als Petroleum Engineer aan de Texas A&M University.  In 1955, stichtte hij zijn olie-en-gas-bedrijf, Mitchell Energy and Development, en dat bedrijf werd al snel een Fortune 500 bedrijf.

In 1974 ontwikkelde hij The Woodlands.
Het idee van een masterplanned community was toen al niet nieuw meer en al enkele keren geprobeerd. Maar Mitchell's visie voor The Woodlands was wel geheel nieuw en uniek: de ontwikkeling van een masterplanned community gefocused op het behouden en bewaren van de bomen, de natuur en de bescherming van het milieu.  Een community waar mensen kunnen leven en werken in harmonie met de natuur en behoud van alle groen.

Voor Mitchell was het ook belangrijk dat The Woodlands werd ontwikkeld buiten de jurisdictie van Houston en Harris County. Op die manier zorgde hij ervoor dat The Woodlands niet kan geannexeerd worden bij Houston. Voor Mitchell was het ook belangrijk dat The Woodlands niet gewoon een slaapstad van Houston zou worden, maar een gemeenschap op zichzelf voor werken en wonen met eigen financiele verantwoordelijkheid.

In de jaren 80, ging George Mitchell's aandacht naar zijn geboortestad, Galveston.
Hij zorgde voor het behoud en de restauratie van talloze historische bebouwen in de historische wijk van Galveston, The Strand.  Hij bracht de Mardi Gras terug naar Galveston en zorgde voor de restauratie van het Hotel Galvez.

In de jaren 90, vinden Mitchell en zijn bedrijf een nieuwe manier van olie- en gasontginning via horizontal drilling en hydraulic fracturing die het mogelijk haalde gas en olie uit shale te halen. George Mitchell gaat hierdoor de geschiedenis in als de vader van de shale oil-and-gas-ontginningsrevolutie.
In 2009, stierf, George Mitchell's vrouw, Cynthia Woods. Het prachtige openluchttheater in The Woodlands, het Cynthia Woods Mitchell Pavillion for the Performing Arts, geopend in 1990, draagt haar naam.
In 2009, schonk George Mitchell 100 miljoen dollar aan de Texas A&M voor de creatie van het George P. Mitchell and Cynthia Woods Institute for Fundamental Physics and Astronomy.
Zoals je hierboven al kan lezen, had Mitchell een passie voor kunst en wetenschap. Hij schonk (veel) geld aan de Houston Opera en De Houston Symphony, twee van de meest cultureel hoogstaande organisaties in de US.  Hij schonk (veel) geld aan het McDonald sterrenkundig instituut in Houston en de NASA Magellan telescoop. En hij richtte de Houston Advanced Research Center op in The Woodlands, een nationale leider in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.  Mitchell laat 10 kinderen, 23 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen achter.

George Mitchell was bijzonder succesvol in zijn leven. Forbes schat Mitchell's vermogen op 2 miljard dollar.  Met zoveel geld is een beetje goed werk links en rechts verrichten natuurlijk niet zo moeilijk maar hij is nooit zijn nederige afkomst vergeten. Tijdens zijn hele leven geloofde hij dat hij zo veel mogelijk moest terug doen voor de gemeenschap die zijn success had mogelijk gemaakt. Met dat principe zijn we het helemaal eens. George P. Mitchell was een man met de juiste mix van visie, optimisme, doorzettingsvermogen en naastenliefde.  Texas is een grote meneer kwijt.

Geen opmerkingen: