woensdag 16 juli 2008

Afscheid


Gisteren hebben we afscheid genomen van mijn Grandma Beno (ook wel gekend als mijn “oma uit Amerika”). Ze is in februari op 88-jarige leeftijd overleden. In april werd in Clearwater (Florida) een afscheidsviering gehouden en gisteren vond dan de officiele begrafenis (van de urne) plaats in Arlington Cemetary.
Velen vragen zich af hoe “een gewone sterveling” op Arlington terecht komt. Haar tweede echtgenoot, mijn “Grandpa Beno” is een "Marine" en oorlogsveteraan en heeft gediend in WOII, Korea en Vietnam. Door zijn military service heeft hij recht op een plaatsje in Arlington en bijgevolg zijn echtgenote ook.

Het was een heel intieme en mooie viering, met een erg indrukwekkend militair protocol. De rouwprocessie moest op een rechte lijn plaastnemen, dwars over de straat. Vervolgens werd de urne uit een speciale wagen gehaald door een Marine die wel 50 decoraties had, terwijl de andere aanwezige uniformen de militaire groet brachten. Ze deden ook samen de “moonwalk”.

Een openluchtviering op zo’n mooi domein als Arlington Cemetery gaf, ondanks ons verdriet, een heel rustgevend en sereen gevoel. Grandma’s laatste rustplaats ligt in de schaduw van een grote eik op lot 60, op een steenworp van het graf van John F. Kennedy.










Na de ceremonie hebben we ook een bezoek gebracht aan het kleine kerkje waar Grandma en Grandpa 33 jaar geleden zijn getrouwd, grenzend aan Arlington Cemetery (door die lelijke groene luifel - die hing er vroeger niet - was grandpa eerst niet zeker of het wel de juiste kerk was ;o).

De guards waren zo onder de indruk van mijn opa’s staat van dienst en liefde voor zijn overleden vrouw, dat ze ons de zeer uitzonderlijke toestemming hebben gegeven om met de wagen door de Cemetery te rijden. Normaal gezien komen daar alleen touristenbusjes doorheen (en Marc kan daarover meespreken, want hij heeft onlangs met zijn vader een bezoek gebracht aan Arlington en toen zijn ze gewond geraakt op het busje !).

Het is trouwens opmerkelijk dat Amerikanen in het algemeen heel veel respect hebben voor the military. Mijn opa draagt zijn wings en Marine-insigne nog steeds en wordt heel geregeld door mensen aangesproken en bedankt voor zijn inzet voor het land! Gisteren kwam de manager van het restaurant speciaal naar onze tafel om hem de hand te schudden. Heel vreemd.

Grandma was een heel elegante, mooie, hippe en vrolijke dame, die zelfs op 88-jarige leeftijd nog iedere dag om 17 uur stipt samen met haar echtgenoot en vrienden cocktailhour hield, zoals in the "good old days". Ik zal vooral haar glimlach en levenslust missen.

3 opmerkingen:

Papsy zei

Zeer mooie beschrijving.
Het voelt echt aan alsof je er bij was.
Zeker als men Arlington reeds bezocht heeft is het niet moeilijk zich helemaal
in te leven.
Enig literair talent kan Siri niet ontzegd worden.
Dit geldt uiteraard ook voor de vorige artikels.
Het is een echt een plezier de nieuwtjes uit America te lezen.
Voortdoen zo !

Eric zei

Inderdaad wagy , het mag gezegd worden Tante Siri ( TANTIE ! volgens Amélie ) mag fier zijn op de blog . Ook al reageren we niet elke dag we lezen het vast en zeker. Een fijne aanvulling op de skype gesprekken !

Papsy zei

Nog een bedenking bij Arlington.
Marc en ik werden daar door de driver(in) deskundig neergeslagen met het hekken van de bus, omdat we ons niet snel genoeg uit de voeten maakten.
Stel nu dat we deze aanslag niet overleefd hadden, zouden wij dan ook
met militaire eer begraven
zijn op Arlington ?
Tenslotte waren we toch gesneuveld op het veld van eer !