zondag 15 december 2013

Sinterklaas in The Woodlands - Het Verhaal Van Een Bewogen Dag

Inderdaad, na Vlaanderen en Nederland, is de goedheilige man vorig weekend ook nog tot in The Woodlands geraakt. In de nacht van zaterdag op zondag was de Sint op bezoek gekomen bij ons thuis. En zondagnamiddag was er een Sinterklaasfeest op de Nederlandse school. Het werd een erg bewogen dag.

Maar het begon allemaal zaterdagavond. We legden aan de kindjes uit dat ze hun schoen moesten zetten met daarin een wortel en een klontje suiker voor het paard van Sinterklaas, een koekje voor Sinterklaas zelf en een pintje bier voor Zwarte Piet. Ook heel belangrijk was op tijd gaan slapen, en als ze iets midden in de nacht zouden horen, moesten ze braaf in hun bedje blijven liggen. Ze hadden het allemaal begrepen. Onze Amerikaanse babysit (we moesten zaterdagavond naar een feest) daarentegen begreep er helemaal niets van. Maar ze vond het allemaal wel een goed idee: op tijd gaan slapen, niet opstaan, .... de Amerikaanse babysit vond dat hele Sinterklaas-verhaal helemaal ok.

En ’s morgens was de Sint inderdaad geweest. Wortel, suiker, koekje en bier waren weg, cadeautjes waren afgeleverd. Niet nodig om te zeggen dat de kindjes het fantastsich vonden.


In de namiddag was het dan Sinterklaas-feest op de Nederlandse school. Het was een geweldig leuk feest. Weliswaar met enkele Nederlandse accenten die we niet kenden van vroeger in Vlaanderen. De snoepjes waren een beetje anders: speculaas en chocolade kennen we, maar pepernoten ? En de spelletjes waren ook een beetje anders: zaklopen en hinkelen kennen we, maar koekhappen ? En spijkerpoepen ? We vertellen er zo dadelijk meer over.

Eerst een klein beetje achtergrond.

Nicolaas van Myra (dat ligt in Lycie in Turkije) werd geboren in het jaar 280. Hij werd bisschop van Myra en stierf op 6 december 342. Hij werd heilig verklaard en werd de beschermheilige van kinderen. Het Sint-Nicolaas- of Sinterklaas-feest wordt op verschillende manieren gevierd doorheen Europa sinds de Middeleeuwen. In Nederland zette men al in de 15e eeuw een schoen. Dat gebeurde in de kerk op 5 december. Rijke burgers legden dan eten en kleren in de schoen en de opbrengst werd op 6 december verdeeld onder de armen. In de 16e eeuw begonnen kindjes hun schoen te zetten in de huiskamer en kregen ze speelgoed en snoep.

Het moderne Sinterklaas-feest in Nederland en Belgie begint met de publicatie van het boekje “Sint-Nicolaas en zijn knecht” (1850) van de Amsterdamse leraar Jan Schenkman. Deze Jan Schenkman is trouwens ook de schrijver van het liedje “Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan”. In de oudste Sinterklaasliedjes uit de Middeleeuwen kwam Sinterklaas niet uit Spanje, maar reisde hij van Myra naar Spanje om daar lekkernijen te halen om dan vervolgens door te reizen naar Nederland. Die Jan Schenkman heeft het allemaal een beetje simpeler gemaakt.

Terug naar het feest. Het feest was echt mooi opgezet. Eerste activiteit van de namiddag. Luid Sinterklaasliedjes zingen. Dat ging goed. Vooral de (Nederlandse) ouders waren heel luid. 
En dan kwam Sinterklaas met de Zwarte Pieten binnen. Inderdaad met Zwarte Pieten. Mooi zo. 

In California hadden Nederlandse en Vlaamse mensen ook een Sinterklaas-feest. Maar dan met gekleurde pieten: blauwe, paarse en groene.  
Heeft iets te maken met politieke correctheid. Trouwens, hoe leg je dat dan weer aan de kinderen uit ? Waarom die pieten er anders uitzien in California dan in Nederland ? De ouders hadden het als volgt uitgelegd. Op weg naar Amerika is de stoomboot door een grote regenboog gevaren. De pieten die meevaren zien er daardoor een beetje anders uit. 

Terug naar ons feest in The Woodlands. Met Zwarte Pieten. 

De reactie van onze kinderen toen Sinterklaas en Zwarte Piet binnenkwamen ? Ze wilden onmiddellijk naar huis. Vooral Caitlin was echt heel bang. Allee dan, wij naar buiten. Dit had Caitlin te vertellen. Zie filmpje. 
Maar zoals je in het filmpje kan zien, Jack was een beetje flinker en via Jack lukte wel om de kindjes terug naar binnen te krijgen. 

Maar voor onze (twee !) bezoeken aan Sinterklaas was het eerst tijd om spelletjes te spelen.

Er was knutselen.
Er was spijkerpoepen. Was is spijkerpoepen ? We zochten het even op. “Spijkerpoepen is een oud-Hollandse bezigheid die strekt tot vermaak en coördinatie- en concentratievermogen vereist. De vereiste materialen van het spel zijn: een stuk touw, een spijker en een fles. De spijker wordt aan het touw vastgebonden, waarna het touw op de rug van de speler wordt vastgemaakt. Het doel van het spel is de spijker in de fles te krijgen, zonder gebruik te maken van iets anders dan heup-, middel- en bovenbeenbewegingen”
Er was koekhappen. Vooral Jack vond de spelletjes leuk. Kijk hier maar.
En fier natuurlijk.
Er was hinkelen. Opnieuw Jack. Kijk maar naar het filmpje.
Er was ook zaklopen. 
Kijk maar weer naar Jack op het filmpje !
Jack deed dat echt heel goed. Jack gaat later heel populair worden op de Vlaamse Kermissen en Meiboomplantingen. We hebben van Jack het laatste nog niet gezien …

En dan was het tijd om bij Sinterklaas op bezoek te gaan. In de rij staan natuurlijk. Maar dat was een goeie gelegenheid om te proberen de kindjes minder bang te doen krijgen van Zwarte Piet. En dat lukte eigenlijk nog wel.

Zwarte Piet keek vol bewondering naar onze vader-skills.
En toen waren we bij Sinterklaas. Dat ging allemaal goed. Maar ze wilden wel nog steeds niet te dicht komen.
Toen we klaar waren met ons eerte Sinterklaas-bezoek, konden we weer terug naar de spelletjes. Maar dat duurde niet lang. Caitlin, die nu wel de smaak te pakken had, wilde terug naar Sinterklaas. En deze keer wilde ze absoluut bij Sinterklaas op schoot zitten. Allee dan. Wij weer terug in de rij gaan staan. En terug bij Sinterklaas.
Daarna was het tijd voor liedjes zingen voor Sinterklaas. Sommige liedjes waren met dansen erbij. Zoals het liedje “Zwarte Pieten-Stijl”. Interessant liedje. We denken niet dat dat liedje al bestond in onze tijd.
Onze kinderen waren niet onder de indruk. Kijk hier maar. Heel de zaal aan het dansen en het springen. Inclusief de (Nederlandse) ouders natuurlijk. En onze kinderen ?

Inderdaad. Gewoon ongegeneerd blijven zitten.

Daarna vroeg de juf of er kindjes waren die graag van voor op het podium, alleen een liedje wilden zingen voor Sinterklaas ...

En wie steekt daar dan direct haar handje op ? Caitlin ?! Hier is het filmpje.
Ongelooflijk onze dochter. Op twee uur tijd is Caitlin gegaan van: “ik ben bang” en “ik wil naar huis”, naar “ik wil bij Sinterklaas op schoot” en “ik zal hier wel even een liedje zingen voor Sinterklaas voor de hele zaal “ ....

Caitlin deed dat echt heel goed. Caitlin gaat later heel populair worden op Idool of America’s Got Talent. We hebben van Caitlin het laatste nog niet gezien ...

Toen mochten ze nog hun cadeautje gaan ophalen.


De schrik van de Zwarte Piet was ook volledig verdwenen.
Het was echt een mooi Sinterklaas-feest. En omdat alles bij Nederlandse school met vrijwilligers gaat, was Siri al eerder gegaan om alles op te zetten en wij zijn zelf na hte feest langer gebleven om alles op te ruimen. Dat was het minste dat we konden doen. En opruimen, dat doen we toch graag.
Dankjewel mensen van de Nederlandse school om dit zo mooi in elkaar te steken.

Geen opmerkingen: