maandag 23 december 2013

De Noordpool ligt in Texas (in een gat tussen Houston en Dallas)

Inderdaad de Noordpool ligt in Texas. In een gat tussen Houston en Dallas. Meer bepaald 25 mijl ten westen van Palestine, TX. Een woordje uitleg.

In December doen we al eens graag een weekendje in Texas.  In 2011 was dat San Antonio. In 2012 was dat Austin en 2013 was het Dallas. Over het bezoek aan Dallas vertellen we in een latere blog. Eerst een verhaaltje over onze tussenstop op weg naar Dallas. We hadden namelijk de Texas State Railroad ontdekt.

De Texas State Railroad is een spoorweg tussen Palestine, TX en Rusk, TX.  De spoorweg was gebouwd in 1881 door de gevangenen van de gevangenis van Rusk. Die gevangenis had namelijk een ijzersmederij en dat ijzer moest van Rusk naar Palestine vervoerd worden, en dan verder naar heel Texas. Om dat ijzer te vervoeren, hadden de mannen dus een spoorlijn aangelegd tussen Rusk en Palestine. De lijn werd tot 1969 gebruikt, daarna werd de spoorweg deel van het Texas Parks and Wildlife Department en voor toerisme gebruikt.  Op de spoorweg rijden nu oude Victoriaanse stoomtreinen voor allerlei gelegenheden: The Moonlight Special Dinner Train, The Pumpin Patch Express, The Teddy Bear Train Ride, The Memorial Day Salute en vanaf 15 November (!) …. The Polar Express.

The Polar Express is een kinderboek geschreven in 1985 door ene Chris Van Allsburg.  Een mooi kerstverhaaltje over een kindje dat met een magische trein, The Polar Express, naar de Noordpool rijdt en daar Santa Claus ontmoet.

Dat gingen we dus met onze kinderen doen. Vrijdagmiddag van thuis vertrokken naar Palestine.  Om daar de trein te nemen naar de Noordpool. De kindjes vonden het fantastisch.

Daar kwamen we dan aan. Bij het station van Palestine.
O ja, de brochure zei ook nog: kindjes mogen in pyjama op de trein.  Ouders en grootouders ook. Daar hebben we maar voor gepast. We zagen vroeger in Belgie ook wel eens volwassen mensen in pyjama op trein; die mensen waren gewoonlijk niet 100% ok. De gemiddelde Amerikaanse familie heeft er minder moeite mee.
En daar kwam dan de trein aan.

De reactie van Caitlin ?


Hetzelfde als met Sinterklaas. Hard wenen. Maar wat was het probleem ? De trein kwam zonder Zwarte Pieten. Neen, het probleem was dat ze dacht dat we de trein hadden gemist …

Hela meisje, een beetje meer vertrouwen in papa's planningscapaciteiten mag wel hoor.
Klaar om op te stappen.
Meer Amerikaanse pyjama's.
En dan helemaal blij op de trein.
We kregen koekjes. 
En chocomelk.
Die mokken mochten we zelfs mee naar huis nemen. Joepie !

De activiteiten op de trein waren ondertussen al in volle gang.  Kerstliedjes zingen en dansen op het gangpad.
Het boek The Polar Express werd voorgelezen. En getoond.  Voor de mensen die geen goesting hadden om dat boek ook nog eens te kopen (aan drie keer de Amazon-prijs).
Een echte (?) conducteur kwam onze kaartjes knippen. Echt of niet, hij zag er wel heel authentiek uit.  Waar vinden ze die mensen toch altijd ? 
En toen kwam de trein aan op de Noordpool ...


De trein was op de Noordpool gestopt om Santa te laten opstappen. Daar was hij al. 

Caitlin, blijf van die pom-pom !
We moeten het toegeven, we stonden een beetje sceptisch tegenover de hele zaak toen we het ding online hadden geboekt maar het hele event was leuk georganizeerd en heel entertaining. Zoiets kunnen ze hier de Amerika toch wel bijzonder goed. Zelfs de nuchtere West-Europese familie,  weliswaar niet in pyjama,  kon ervan genieten. We raden wel aan om dit met kindjes te doen. Zoals al gezegd, volwassen mensen in pyjama op de trein, gewoonlijk niet ok …

Het was tijd om door te rijden. Op naar Dallas. We gaan drie afleveringen van Dallas posten.

Dallas - Aflevering 1: Lego en Ice
Dallas - Aflevering 2: Koeien en Cowboys
Dallas - Aflevering 3: JFK en Dinosaurussen

Geen opmerkingen: