woensdag 22 augustus 2012

Zeg 'ns Aaaaaaaaaaaa!

Nu iedereen terug gezond lijkt te zijn - hout vasthouden en hopen dat ik hiermee niets gejinxt heb - leek het een goed idee om met de kids een bezoek te brengen aan de tandarts. Vooral om hen te laten wennen. Niet dat ik verwacht dat ze een hobby maken van naar de tandarts te gaan, maar het zou goed zijn als ze tenminste niet verstijfd van de schrik naar die 6 maandelijkse afspraken moeten.

Al van kleinsafaan ging ik graag naar de tandarts. Gelukkig maar, want bij mij moest er meestal meer gebeuren dan het occasioneel gaatje vullen. Op m'n 7de raakte ik in Walibi mijn 2 voortanden kwijt in de boomstam attractie en sindsdien heb ik "aangeplakte tanden"en kronen. Iedere keer ik als kind enthousiast in een appel beet of een caramelsnoepje at - dat laatste al iets vaker dan dat eerste - raakte ik mijn voortanden kwijt. Ieder jaar kreeg ik wel een nieuw paar tanden. Gelukkig ga ik graag naar de tandarts. Onlangs ging ik naar mijn 4-maandelijkse dental cleaning en terwijl de tandartsassitente vlijtig met haar krabbertje en flosdraden en waterpics in de weer was, maakte ik de opmerking dat dit precies de spa voor mijn tanden was. Ik voel me ook altijd heel vrolijk en blij na een bezoekje aan de tandarts. Behalve misschien na die laatste ontzenuwing… en dan nog...
Marc heeft niet zo'n leuke tandartservaringen. Die denkt nog altijd met een beetje schrik terug aan de stokoude tandarts met stokoude apparatuur en een beperkte voorraad aan verdoving, waar hij als kind naartoe ging. Voor het trekken van de wijsheidstanden onlangs koos hij dan ook zonder nadenken voor integrale verdoving bij de specialist, liever dat, dan de tandarts aan het werk te moeten zien onder lokale verdoving.

Afin, laten we zeggen dat we hopen dat de kinderen een liefde voor de tandarts ontwikkelen zoals de mama. Het spookje was op haar 1 jaar al eens bij de tandarts geweest, en dat was relatief goed verlopen. Op haar 2de was het echter een totale ramp. Ze weigerde haar mond open te doen en een voorliefde voor de tandenborstel had ze ook al niet. Dus gingen we deze keer naar een speciale kindertandarts. De website was veelbelovend: "All kids agree: Docter A is Amazing!" Ik dacht dat de tandarts als Mickey Mouse zou verkleed zijn, maar zover gaat het circus blijkbaar toch niet.

Na genoeg boekjes te hebben gelezen over naar de tandarts gaan, was het dan zo ver. Ze hadden goed geoefend thuis met het opendoen van de mond en "zeg 'ns aaaaaaaaaaaaaaaaaaa". Zelfs Jack deed dapper mee met het oefenen.

En het ging super super super goed!

Het begon natuurlijk in de wachtzaal


…braafjes met een boek

En dan was Jack aan de beurt.

De praktijkruimte was groot, met 6 stoeltjes, zodat de kindjes elkaar kunnen zien zitten. Broertjes en zusjes kunnen naast elkaar liggen, wat de ervaring blijkbaar toch iets makkelijker maakt. Jack was niet zo dapper, die heeft de hele tijd geweend, maar ik denk dat hij meer schrik had van de monddoekjes en alle lichten, dan van de tandarts zelf. Het voordeel van al dat geween was wel dat hij zijn mond wagenwijd open had, en de tandarts gewoon haar werk kon doen.

Het spookje daarentegen was een echte trooper.

Tandsteen (minimaal) wordt verwijderd

Met de waterpic en een grappige zonnebril

Daarna werden X-rays van al haar tandjes genomen en moest ze in een speciale kamer waar Jack en ik niet binnen mochten. De tandarts assistente legt het allemaal goed uit:

En hoewel ze toch een beetje bang uit haar ogen keek, heeft ze toch heel flink meegewerkt.

Het verdict:

- 7/10 voor jack : geen gaatjes, hij heeft al zijn tanden, maar hij verliest punten door het wenen. Hij moet zijn tuutje overdag opgeven wanneer hij 2 wordt en 's nachts op z'n 3de verjaardag;

-11/10 voor Caitlin: geen gaatjes, heeft al haar tandjes, heeft maar een heel lichte vervorming aan de tandjes door haar verslaving aan haar tuutje tot haar 3de. Doctor A heeft de binkyfairy gevraagd om haar nachttuutje uiterlijk op haar 4de verjaardag te komen weghalen…(dat worden nog een paar heel zware nachten)… en dan zou die vervorming ook natuurlijk weg moeten trekken.

- 2 keer per dag tanden poetsen+ 's avonds flossen. Dat laatste was nieuw voor mij, ik wistecht niet dat kindjes moesten flossen. Ik ben daar zelf maar op mijn 20ste mee begonnnen. Maar nu ze weten hoe het moet, zijn ze verslaafd aan flossdraad, dus dat zit wel goed.

O ja, en gewoon voor de grap mogen jullie raden wat zo'n bezoekje zou kosten zonder verzekering … hou u vast: 585 USD. Voor Caitlin alleen, want kinderen onder de 2, Jack dus, zijn gratis. Jawadde. Een geluk dat we goed verzekerd zijn.

The end van het tandartsverhaal.

1 opmerking:

Anoniem zei

Wow! Wat een hoop geld. Maar hey, ze zijn wel flink geweest, hé!