vrijdag 22 augustus 2008

EU vs US

Europe en US zijn allebei geweldig. Maar er zijn verschillen. Een bloemlezing.

1) Ze hebben hier nog altijd bruine papieren zakken in de supermarkt. Ge weet wel, van die bruine papieren zakken vol met boodschappen die mensen in de film altijd uit hunen auto halen en dan laten vallen. Of die we vroeger gebruikten om maskers mee te maken in het kleuterklasje. Zakken zijn nog altijd even onhandig en onbetrouwbaar, maar gemakkelijk om uw oud papier in te sorteren. En oud papier hebt ge hier genoeg. Het gaat goed met den Amerikaanse post. Elke dag een bus vol post, waaronder minimum twee gratis offers voor een credit card. Vorige week hadden we maar 10 offers voor een credit card, we waren al een beetje bezorgd dat we subprime categorie waren geworden, maar alles is ok.

2) Met den auto rijden gaat hier gemakkelijk en snel. Den benzine is nog altijd relatief goedkoop per Europese standaard, ge moogt rechts inhalen, ge moogt rechts afslaan bij rood, overal veel plaats om te parkeren en de mensen zijn hoffelijk in het verkeer en staan allemaal op tijd in de juiste rijstrook. Als ge dat allemaal combineert met nen goeien oude "ik wring mij der hier nog op 't laatste efkens tussen" Belgische rijstijl, geraakt ge overal redelijk snel en gemakkelijk. Ja, zelfs als ge gelijk nen bompa rijdt ....

3) Met uw korte broek moogt overal binnen. In Belgie lijkt ge met uw korte broek al gauw op ne slecht verklede versie van Gaston Bergmans als Joske Vermeulen. Dat is hier helemaal niet het geval - de korte broek voor de man in zijnen vrije tijd is hier de regel. Ook de Europese kritieken van "nen te korte bermuda" of "nen te hoog opgetrokken bermuda" zijn hier volledig onbekend. Dat is een goede zaak: het maakt de keuze van vrijetijdskledij voor de gemiddelde man hier vrij eenvoudig. Het spijtige van de hele zaak is wel dat de gemiddelde vrouw - o gruwel - dezelfde keuze lijkt te maken.

4) De service in het restaurant is hier beter. Daar is een eenvoudige reden voor: de waiters /waitresses hangen af van uwen tip en die hangt af van de kwaliteit van service en kwaliteit van service hangt in ons geval af van hoe vlotjes het bier blijft komen. En nu ge hier tegenwoordig overal Belgisch bier kunt kopen wordt het leven alleen maar beter natuurlijk - ik vind dat Budweiser al veel beter smaakt de laatste maand.

5) Gaan fietsen en lopen is hier aangenaam maar duur. Nen oude spoorweg in Northern Virginia is geconverteerd naar een prachtig fietspad - met weliswaar wat heuveltjes en vals plat, maar dat went allemaal wel. Echter, in tegenstelling tot de vrijetijdskledij is uw sportuitrusting hier van het grootste belang en vergt wat aandacht. Dat turngerief van het college is niet voldoende. De minimum uitrusting om te gaan lopen of fietsen bestaat uit: broek, t-shirt en schoenen natuurlijk maar ook i-pod linkerbovenarm, hartslagmeterband rond de borstkas, hartslagmeter receiver linkeronderarm, gps rechteronderarm, stopwatch rechterbovenarm,...

6) Naar sport op den TV kijken op zondagnamiddag met een goei fles cola gaat hier ook. Enige verschil met Europa, in plaats van koers is het baseball. Ongeveer evenveel doping dus. De spelers mogen er dan misschien niet allemaal even atletisch uitzien, het is een mooie sport om te volgen. Tactiek, techniek, spanning, het zit er allemaal in. En die commentatoren maar cijfers analyzeren : "Zimmerman is 1 for 5 today but 4 for 15 in his last 3 games with 6 RBI's en 1 HR while he is batting 0.357 against left-handers and 0.315 against right handers, and is 0.268 with 2 outs and RISP". Ik geef toe, het is natuurlijk iets helemaal anders dan "Tommeke, Tommeke, wa doede nu ?" Michel Wuyts is hier nog niet doorgebroken, al heeft Jacques Rogge bewezen dat uw uitspraak van de Engelse taal geen hinderpaal hoeft te zijn voor een internationale carriere.

7) Tenslotte is Europa hier groter in Amerika dan in Europa zelf. Dat komt omdat er hier een geheim complot is onder "registered aliens" (dit is de officiele naam hier voor buitenlanders met een verblijfvergunning), een geheim complot dus om Europa hier in de US groter te laten lijken dan dat het in feite is. Dat gaat als volgt. Ons kapsalon lijkt zeer Italiaans. Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat het wordt uitgebaat door Tony en Mustafa, twee broers van Turkey, Europe. De winebar in Mclean lijkt zeer Frans. Nader onderzoek heeft echter uitgewezen dat het wordt uitgebaat door Stephane en Achmed, beide uit Morocco, Europe.

Anyway, we moeten er vandoor, eerst langs Mustafa voor haircut en dan iets gaan eten bij Achmed. Europe en US zijn allebei geweldig.

Geen opmerkingen: