maandag 1 september 2014

Terug naar school - de Kindergarten editie

25 augustus was het dan zover: terug naar school, en deze keer een belangrijke mijlpaal voor het spookje, want zij start dit jaar in Kindergarten (K). K staat gelijk met de 3de kleuterklas in Belgie, maar is toch een zware overstap, want veel spelen komt er in K niet meer aan te pas. De kindjes krijgen per dag 1 uur taal (abc's), 1 uur wiskunde (cijfers), 1 uur sport of muziek, 1 uur wetenschap en 1.5 uur roterende leesklasjes. Daartussen in is er nog wat speeltijd en lunchbreak (30 minuten). Een grote overstap toch wel.

Caitlin was al heel de zomer bezig met haar overgang naar de grote school. Er werd een nieuwe boekentas gekocht, en Jack was jaloers, dus hij kreeg er ook een. Maar ze verstopt elke dag ook nog steeds een knuffeldiertje in haar boekentas, ook al mag dat eigenlijk niet van de juf.

De eerste schooldag begint traditioneel met een fotosessie voor de voordeur met de boekentas op de rug:



Ze hadden allebei veel lol. Er waren nog geen zenuwen of tranen te bespeuren.
Na de fotosessie moesten we echt wel vertrekken. We fietsen anderhalve kilometer naar school, want er is geen gele schoolbus voor onze straat. We vertrekken om 7u20 om de drukte op de fietspaden te vermijden. Om 7u45 moet Caitlin in haar klasje zitten.

De eerste schooldag mochten de ouders hun kindje mee naar de klas begeleiden, maar alle ouders die de school binnen gaan moesten aan de schoolpoort worden geregistreerd, en er werd wel een grote file verwacht. De kindjes moesten om 7u45 in de klas zijn, dus het was opschieten geblazen. Alleen namen we een valse start en moest Marc nog snel de banden oppompen...





de file voor de eerste schooldag, op andere dagen wandelen de kindjes gewoon binnen.
Wij waren de enige ouders die geen geschenkje voor de juf meehadden (oeps!). Caitlin toonde Jack heel stoer de weg naar haar klas en ging zitten aan haar lessenaar. Ze zag er plots toch een beetje klein uit in die grote school, maar was flink en begon meteen te tekenen. Jack werd plots wel heel stil, en besefte dat het spookje nu niet mee zou gaan naar zijn school. Op het moment dat ik hem afzette, begonnen de tranen te vloeien omdat hij zijn zusje miste...

Om 15u stond ik terug aan de schoolpoort en werden de Kindergartners als eerste buitengelaten. Caitlin had niet zoveel te vertellen die eerste dag... ze kende nog geen namen van de andere kindjes, had alleen op de speelplaats gespeeld en alleen haar boterhammen opgegeten. De volgende dag had ze dan toch al 1 vriendinnetje Emily. De dag daarop had ze met 4 andere kindjes in de refter gegeten en na vijf dagen kwam ze buiten gelopen met 3 andere meisjes, begon ze heel fier haar fiets te tonen (en het feit dat zij geen steunwieltjes meer heeft), en kwetterde ze honderuit. De eerste week is voorbij gevlogen en ik denk wel dat ze nu helemaal aangepast is. Ze had zelfs een blauwe sticker gekregen van de juf, wat blijkbaar enkel in uitzonderlijk (goede) gevallen wordt gegeven, als een student extra goed zijn best heeft gedaan.

En Jack? Die heeft zich er ook mee verzoend dat hij nu bij de oudsten van de school behoort, hij heeft zijn groepje vriendjes uit de vorige klas (GEEN vriendinnetjes), en weigert resoluut om met de auto naar school te gaan. We fietsen dus iedere dag die 4km naar zijn schooltje, maar om het iets sneller vooruit te doen gaan, heb ik een trailer bike gekocht. Jack noemt dit ding de "alligator bike" en vindt het heerlijk om andere fietsers ermee voorbij te steken. Op dagen dat het allemaal iets trager mag, mag hij natuurlijk wel met zijn eigen fietsje rijden.

Al bij al, een heel geslaagde eerste week dus.

1 opmerking:

Papsy zei

Schitterend verslag !
Ik kijk er nu al naar uit om Caitlin en/of Jack binnen enkele weken naar school te begeleiden.