maandag 3 september 2012

De Zoologie

In Antwerpen ligt er midden in de stad een tuin die eigendom is van de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen. De dierentuin van Antwerpen werd geopend op 21 juli 1843 en is daarmee de oudste dierentuin van Belgie en een van de oudste ter wereld. De zevende oudste om precies te zijn, na Wenen (1752), Parijs (1794), London (1828), Dublin (1831), Bristol (1836) en Amsterdam (1838). In 2007 werd de Antwerpse dierentuin uitgeroepen tot 'mooiste en best bewaarde 19e-eeuwse stadsdierentuin ter wereld'. Allee vooruit. De meeste Antwerpenaren noemen de dierentuin trouwens gewoon de zoologie of de zoo.

In het begin (1843), was er nog niet zo veel te zien in de zoologie. Twee geiten, drie paarden, en een paar opgezette dieren uit de collectie van de allereerste directeur van de zoo, ene meneer Jacques Kets. Daarna kwamen er een paar koeien, vogels en slangen bij maar het duurde tot 1847 vooraleer de eerste chimpansee naar de zoo kwam. Die mocht naar het schijnt dan wel elke avond dineren met directeur Kets.

De zoologie begon daarna wel snel uit te breiden. Er kwamen veel dieren bij en er werden gebouwen opgetrokken die er nog steeds staan: de Egyptische tempel in 1856 voor de olifanten en giraffen, de Moorse tempel in 1885 voor de okapis, … Er gingen in die tijd ook wel eens wat dingen mis: in 1868 ontsnapte er een tijger uit de zoo en in 1885 was er een neushoorn gaan zitten op een verzorger.

De Antwerpse zoo is nu 11 ha groot. Er komen tegenwoordig per jaar ongeveer 1 miljoen bezoekers en er wonen vandaag 586 soorten dieren in de zoo.

In Houston ligt er ten zuiden van de stad een tuin die eigendom is van de Houston Zoo Inc.  De dierentuin van Houston werd geopend begin jaren 1900 en is daarmee een van de vele dierentuinen in de wereld. De meeste Houstonians noemen de dierentuin de Houston Zoo.

In het begin (1900), was er nog niet zo veel te zien in de zoologie van Houston. Een paar konijnen, raccoons, een uil, vijf prarie-honden en een vijver met wat alligators. Toen er nog een collectie slangen en een bizon bijkwamen in 1920, begon de stad er toch serieus over na te denken om een hek rond de tuin de bouwen …  en een verzorger in te huren om voor die dieren te zorgen. Zo werd ene meneer Hans Nagel, de eerste verzorger en eerste directeur van de Houston Zoo. Of meneer Nagel ook elke avond at met een aap, is niet duidelijk.

De Houston zoo is nu 22 ha groot. Er komen tegenwoordig per jaar ongeveer 1.7 miljoen bezoekers en er wonen vandaag 900 soorten dieren in de Houston zoo.

We gingen vroeger als kleine pagadder graag naar de zoologie. Op een of andere manier kon ons vader altijd gratis binnen. Een vaag verhaal over een levenslang abonnement voor de familie dat overgaat van generatie op generatie. Nooit goed gesnapt maar soit.

Daarna als student, gingen we ook graag naar de zoo. Altijd een leuke verrassing voor de scharrel van de week en origineler dan de cinema of 'iets gaan drinken'.

Daarna,  als nieuwe papa, gingen we nog altijd graag naar de zoo. Hier was Caitlin 2 maanden oud.



Afgelopen weekend (labor day weekend) gingen we met de hele familie naar de zoo in Houston. Caitlin keek er al geweldig naar uit.  Toen we een paar keren vroegen welke dieren ze het liefste wilde zien, was haar antwoord steevast … pinguins. Dat kon mogelijk een probleem worden.

Hier waren we er al.





We waren er wel niet helemaal gerust op. Hoe ging een zoo er op zijn Amerikaanse uitzien. We hadden al wel eens de San Diego Zoo gezien, die was fantastisch, maar dit was Texas. Zouden er drie autostrades met tien rijvakken elke richting over en rond de zoo liggen ? Zou je met je pick-up truck mogen rondrijden in de zoo ?  Zou je mogen schieten op de dieren ?

Niets van al dat, het was een mooie zoo. Het was ook heel warm. 98 graden Fahrenheit en 90% vochtigheid. Omgerekend in Celsius is dat heet en doef.

Er waren olifanten. Die het ook warm hadden.


Er waren bongos. Nooit van gehoord. Een soort van antilope die eruit ziet als een bruine zebra. De kindjes vonden het wel interessant.


Maar het was heet.  Den Jack was al een beetje oververhit aan het geraken na 10 minuten.



Maar vooraleer we beschuldigd worden van onverantwoordelijkheid. Hij was goed ingesmeerd, hij had zijn petje op, we zorgden dat we allemaal heel veel aan het drinken waren en hij was trouwens niet de enige die het warm had …



En u had het al gezien. Volgende stop. De giraffen. En de giraf had ons duidelijk ook al gezien. 


En het was toch wel juist etenstijd zeker.  Daar mochten we zelfs aan meehelpen. Gewoon de allerduurste sla van de wereld kopen en we konden meedoen. Drie blaadjes sla voor 5 dollar konden we kopen. Als een krop sla 60 blaadjes heeft (we hebben ze nooit geteld), is dat toch een krop sla van 100 dollar. We wisten niet dat giraffen zo een dure smaak hadden.  Soit. Het leverde wel mooie foto's op.  
















En er was ook een petting zoo (een kinderboerderij). Altijd een succes bij ons kinderen. 






En wat was er hier te zien ? 


Een hele grote orang-oetang. 





Maar was het leukste voor onze kindjes in de Houston Zoo: kijken naar een paar vissen aan de uitgang van het park.



Daar waren ze in de auto nog over bezig. Over die vissen …  En over het feit dat er geen pinguins waren. Sorry Caitlin.

Voor de mensen die daar eventueel zouden mee inzitten, met den Jack is alles goed hoor. Hier een mooie foto op het einde van de dag van Siri en Jack.


Het was een mooie dag in de Houston Zoo maar de zoologie in Antwerpen is de mooiste ter wereld !

2 opmerkingen:

vega zei

Hier in Lubumbashi is er ook een zoo , maar als je de zoo van Antwerpen gewoon bent is deze net een kinderzoo , van alle dieren die in Africa leven één stuk (wel in goede gezondheid), alles gesponsord door de gouverneur van Katanga !
Gelukkig hebben we hier ook Moambo-park , waar je op Safari gaat en oog in oog met de giraffen& zebra's staat op 2 meter !Super !

Tina zei

Prachtige foto van jou en Jack Siri, je ziet er echt geweldig uit! xTina