zaterdag 8 oktober 2011

Galveston

We hadden dit stuk ook The Return of the Visitors - Part 5 kunnen noemen.  Maar zo blijven we bezig.  Maar er is wel een nieuwe Visitor: Grandma.  En ondertekende is met Grandma deze week op B-dagtrip gegaan. Naar Galveston. Als dat maar goed is afgelopen.






Galveston is een eiland voor de kust van Houston. Anderhalf uur rijden van The Woodlands.  Dat valt dus goed mee.  Ja Erwin, ondertekende rijdt als nen bompa dus voor de meeste mensen is het nog minder lang rijden.

Anyway, Galveston is dus een eiland. 43 kilometer breed en 5 kilometer breed (op zijn breedste punt). Galveston is vooral bekend omdat het elke keer volledig verwoest wordt als er weer eens een orkaan voorbijkomt. Op 8 september 1900, gebeurde er in Galveston de grootste natuurramp ooit in de US. The Great Hurricane is daar toen voorbijgekomen. Heel Galveston onder water en 6,000 tot 8,000 mensen dood.


In 1998 was het de laatste keer van dat. Toen kwam Hurricane Ike voorbij. U kan zich misschien nog wel herinneren dat toen al die reporters op de dijk in Galveston stonden en vertelden dat het daar toen inderdaad heel slecht weer was. En hard waaide. Er ontgaat die reporters van tegenwoordig toch echt niets meer. Soit, We hebben toch nog maar snel een foto gemaakt van een paar huizen die er na de volgende hurricane waarschijnlijk niet meer staan. 




Er wonen op Galveston zowat 58,000 mensen die delen zichzelf op in twee groepen: de BOI (Born On the Island) en de IBC (Islander By Choice).


Wij dus naar Galveston. Zoals gewoonlijk was er een volledig gepland programma dat strict moest gevolgd worden. Het meeste (80% ongeveer) van wat de gids vertelt is waar. De gids wordt ook niet graag tegengesproken door wijsneuzen.


Eerste stop. Het Galveston Island State Park. 




Het Galveston Island State Park ligt ongeveer in het midden van het eiland en is 800 hectare groot. Het doel van het State Park ?  Het herstellen en bewaren van de originele flora en fauna van het eiland zoals de bayous (creeken), de vissen, de vogels, ... allee ja ... Het Zwin aan de Golf van Mexico dus.

En er was een observatietoren zeiden ze nog in het informatiecentrum.  Het informatiecentrum van het Galveston Island State Park was een mevrouw met een fax machine in een container die blij was om eens iemand te zien. 

Op weg naar de observatietoren dus, nou ja .....

de LAAGSTE oberservatietoren ooit, denken we,








Verder dan maar, naar de vissen en de vogels, ...









En toen waren we wel klaar met het Galveston Island State Park. Genoeg vissen en vogels.

Tweede stop. Het strand.




Dit was de kans om eens iets te doen wat we al heel ons leven graag wilden doen, maar nog nooit hadden kunnen doen.  




Inderdaad. Met den auto op het strand gaan rijden. Eh voila. Achtendertig jaar naar uitgekeken en nu gelukt. En niet vastgereden in het zand van de duinen. Alhoewel onzen auto toch eerder ne 4x4 is voor huisvrouwen in de suburbs die elke dag gaan shoppen, heeft hij het toch goed gedaan.

Derde stop.  Fisherman's Wharf.  Lunch ! 




Dit restaurant, gelegen in oude loods, heeft een gezellig terras in de haven van Galveston naast de cruiseterminal.  En de tweede beste crab-cakes die we al ooit hebben gegeten. 


En er was ook ne cruiseboot.  Die inderdaad ook juist toen vertrok.  Met veel herrie !  Mensen gaan dat niet geloven maar ze geven dienen DJ, animator en fitness-instructor een microfoon van zodra de boot vertrekt.  Dat konden we gemakkelijk vanop ons terras horen.  





Zo ne cruiseboot is eigenlijk hetzelfde als golf. Voorlopig zijn we er nog veel te jong voor, maar binnen veertig jaar, als we wat minder te been zijn (en hopelijk minder goed horen), is het misschien nog wel leuk.

Vierde stop. Het Ocean Star Offshorre Drilling Rig Museum and Education Center. 





Volgens ons een unieke ervaring in de hele wereld ! Een voormalig boorplatform !  Terug naar de kust gehaald en ingericht als museum ! Dat wilden we niet missen !  Grandma moest maar meegaan.





De Ocean Star is gebouwd in 1969 in Beaumont, Texas en was een Exploration Drilling Rig. Dat betekent dat het werd gebruikt om bronnen te boren om te checken of er olie was. Het kon verplaatst worden en heeft in haar leven 200 bronnen geboord. In 1995 was Ocean Star klaar en hebben ze haar in de haven van Galveston gelegd en omgevormd tot museum. Het was allemaal superinteressant. Althans toch voor ons.




Vijfde stop. The Strand Historic District in downtown Galveston City.





US National Historic Landmark sinds 1976. De buurt bestaat uit oude Victoriaanse gebouwen waar nu vooral restaurants, antiekshops en winkels met frullen zijn gevestigd. De buurt is inderdaad genoemd naar de bekende Strand in London. Er was eigenlijk niet zo veel te zien, maar er was wel een park, nou ja ...

het KLEINSTE park ooit, denken we




Ja, ja het was een echt park volgens het plakaatje. 




Zesde en laatste stop. Happy Hour at The Spot. De gids was daar toen wel aan toe.  The Spot is the place-to-be in Galveston. Het was daar zo gezellig dat we er geen foto’s van hebben.

Met was een mooie B-dagtrip. En we denken dat Grandma dat ook wel vond. In ieder geval hebben we veel punten gescoord ...

Geen opmerkingen: