maandag 20 juli 2009

De gustibus non est disputandum

We hebben het al een aantal keren over de fantastische shopping experience in de US gehad. "Klant is koning" wordt hier heel letterijk genomen: mooie grote winkels, veel (gratis) parking, een behulpzame customer service (al spreken ze niet altijd engels en zijn ze vaak extreem traag), no nonsense return policy. Heerlijk. En het beste van al: de openingsuren. De nachtmerrie van de belgische vakbonden wordt hier niet in vraag gesteld: alle winkels zijn 7 dagen per week open, tot 9 u 's avonds en in het weekend tot 11u. En supermarkten 24/7! Het shoppen wordt heel gemakkelijk gemaakt, het is dan ook een beetje een nationale sport en verklaart waarom zoveel amerikanen tot wel 10 kredietkaarten hebben die vaak elk tot meer dan 10.000 USD schuld hebben. Maar dat is een ander verhaal.

Dit weekend ging ik nog eens naar de Ikea. Je hebt geen idee hoe blij ik ben dat het geel-blauwe concept hier ook bestaat, want geloof me, in de typische Amerikaanse meubelwinkels zal je mij nooit zien. Om 1 of andere reden is Amerika qua design niet mee-geevolueerd met Europa. Heb je ooit al van "Amerikaans design" gehoord? Precies, niet dus. Hier vind je (in de mainstraim meubelzaken) vooral zware eiken meubels, duffe kleuren, lomp design, gigantische zitbanken in bruin/groen velours met extra plaats op de armleuning om hapje(s) en je drankje op te zetten en de bedden zijn zo hoog dat je er bijna een trapje moet naastzetten. Ieder huis, zonder uitzondering, heeft dezelfde gouden krullende deurklinken, nepgouden luster en muur-tot-muur vasttapijt in iedere kamer. De tijd is precies een beetje blijven stilstaan. Ze zijn hier duidelijk nog niet toe aan Flamant of modernere/luchtigere stijlen. Het is ook een beetje vervelend dat het metric systeem nog niet is doorgedrongen, ik raak nog steeds in de war met al die feet, inchen en yards. Afin, Ikea is voor mij dus een verademing.

In Brussel plande ik mijn uitstapjes naar de Ikea zorgvuldig: oftewel bij het opengaan van de deuren ofwel tijdens de week: alles om de monsterfiles aan de kassa en op de parking te vermijden.

Maar ondanks het feit dat de meeste amerikanen koopziek zijn, is file een ongekend fenomeen in de Amerikaanse vestigingen van Ikea. Hier komt letterlijk geen kat! Je loopt hier enkel Mexicanen en expats tegen het lijf. De gewone amerikaan vindt het immers maar niks om alles zelf in elkaar moeten vijzen.

Deze fotos zijn genomen op zaterdagmiddag op het middaguur... Onvoorstelbaar, toch?


1 opmerking:

Julie Coffyn zei

Inderdaad onvoorstelbaar !! Dat zal dan 1 van de zeldzame verlieslatende vestigingen zijn van Ikea. In Gent is het behoorlijk druk, vooral met de solden !!