maandag 8 juni 2009

Plain & Fancy Pennsylvania



Het is alweer een tijd geleden dat we nog eens een citytrip maakten, dus ik was super blij toen Marc donderdag vertelde dat hij een weekendje had gepland (inderdaad, 1 van zijn vele legendarische verrassingen). Deze keer bleven we relatief dicht bij huis, we wisten tenslotte niet of Caitlin onze reisgenen heeft geerfd. Dit bleek gelukkig wel het geval: ze heeft zich voorbeeldig gedragen en mag dus nog met ons mee op weekendtrip ;o)

Na een rit van een tweetal uurtjes (noordelijk) kwamen we aan in het ongerepte Pennsylvania: het land van de Pennsylvania Dutch, ook wel de Amish genoemd. Je weet wel, die mensen die in tradinonele lange donkere jurken gekleed gaan, bonnet en rieten hoed dragen, geen electriciteit gebruiken, zich nog per paard en kar verplaatsen, niet met de fiets rijden (want dat zou te gemakkelijk zijn, maar de jongere generatie gebruikt wel trotinnettekes en zelfs in-line skates). Ze doen vooral aan landbouw. En hoewel ze een uiterst eenvoudige en pure levensstijl hebben zoals hun (Duitse) voorouders, zijn ze er niet vies van om een centje bij te verdienen met toerisme. Het mekka van de Amish maar teglijk ook de bekenste touristtraps vind je in de dorpjes "Bird In Hand" en "Intercourse". Serieus, dat dorp noemt Intercourse! En te bedenken dat daar een groep ultra godsdienstige mensen woont...



We hebben (samen met een handvol omaatjes - die helemaal weg waren van Caitlin) de Jam & Relish kitchen bezocht, waar je de Amish in actie kan zien bij het maken van confituur met zelf geteelde vruchten... En uiteraard kan je in die keuken ook ambachtelijke confituur proeven ...en kopen.








Na al dat geproef krijg je wel honger en dan kan je bij de Amish op de boerderij aan tafel aanschuiven. Een beetje zoals in de Club Med, allemaal samen aan 1 lange tafel. En dan krijg je a volonte de traditionele keuken voorgeschoteld: aardappelpuree, worst, boontjes, saus en appeltaart. Heel erg lekker "Dutch" eten: Good en Plenty - en dat was dan meteen ook de naam van de boerderij waar we zaten. Naar onze smaak was het wel nogal gewoontjes, maar voor onze (Amerikaanse) disgenoten was dit super exotisch. Tja, een Amerikaan is natuurlijk een volledig andere keuken gewoon...



Nadien hebben we nog een ritje gemaakt door de farmlands in een buggy (paard en kar). Caitlin was super actief voor we aan de tocht begonnen, maar na 5 minuutjes op de hobbelige kar viel ze als een blok in slaap.



Daarna was het tijd om het "plaine" platteland in te ruilen voor het fancy Phillie. Philadelphia is een belangrijke historische stad. Hier werd in 1776 immers de Declaration of Independence en later ook de grondwet ondertekend. En ook de Liberty Bell is hier te bewonderen. Heel fancy allemaal. Maar dat is dan ook het enige glamoureuze aan deze stad. Het oogt allemaal een beetje vervallen en er lopen toch heel veel rare snuiters rond op straat. Maar wij vonden het allemaal geweldig.



Caitlin is dan meteen ook voor de eerste keer op hotel gegaan en heeft het prima gedaan! Ze is klaar voor onze volgende citytrip. Deze zomer staan nog Florida en Boston op het programma, joepie!

1 opmerking:

Papsy zei

Wat is Caitlin toch schattig !