zondag 13 juli 2014

Kindjes-sport-strategie (is veel werk)

Sport is hier in Amerika een hele belangrijke zaak. Zeker voor de kindjes. Al vanaf drie jaar (leeftijd Jack) wordt het belangrijk om sporten voor de kindjes te kiezen. Individuele en team sporten, er is keuze en mogelijkheden genoeg. Het probleem is vooral om inderdaad niet te veel te kiezen. En heel goed na te denken over sport voor de kindjes tijdens de week of tijdens het weekend. De meeste Amerikanen denken niet daar niet zo goed over na en worden dan ongelukkig.

Als de Amerikaan voor sport de kindjes in de week kiest, eindigt dat gewoonlijk met de vrouw die stopt met werken en voltijds soccer-mom wordt. Gevolg: ongelukkige vrouw. Als de Amerikaan voor sport met de kindjes in het weekend kiest, eindigt dat gewoonlijk met de man die maandag depressief op zijn werk staat omdat hij het hele weekend heeft rondgereden met zijn koters naar drieentwintig verschillende sportevenementen. Gevolg: ongelukkige man.

Siri werkt voltijds en wij kijken in het weekend graag naar de Engelse voetbal. Wij moeten het dus eerder hebben van een slimme strategie en een nauwkeurige planning.

Dit is onze kindjes-sport-strategie.

Wat is de beste individuele sport die kindjes / mensen kunnen doen ? Inderdaad: zwemmen. En onze kindjes zwemmen allebei heel graag. En op school geven ze zwemlessen tijdens de lesuren. Sport nummer 1 ligt dus vast: zwemmen. 
Wat is de tweede beste individuele sport die kindjes / mensen kunnen doen ? Inderdaad: turnen. En dat doen onze kindjes ook allebei heel graag. En ze geven hier achter de hoek van 5 tot 6 (buiten de werkuren) op maandag turnles. Sport nummer 2 ligt dus ook vast: turnen. 

De eerste reeks van twintig lessen, zit er trouwens op. Dat moet hier in Amerika dan natuurlijk eindigen met een medaille en een beetje rare ceremonie. 

Hier zien we de nieuwe Mary Lou Retton.
En hier zien we nieuwe … heu … ik ken geen Amerikaanse turner.
Individuele sporten. Klaar. Teamsporten nu.

Welke teamsport dan ? Voetbal / soccer dan maar om te beginnen. Vooral Jack doet dat zooo graag. Zie ook een van de vorige blogs. De kindjes zijn dus deze zaterdagvoormiddag met soccer begonnen. Dat kunnen we nog wel in het schema inpassen. En in geval van een conflict, we hebben een goeie app op onze iPhone om alle matchen van de Engelse voetbal altijd live te streamen.

Onze kindjes waren er helemaal klaar voor gisterenmorgen.
Klaar voor de eerste les. Met coach Sara.
En hoe ging de eerste les ?

Na ongeveer een minuut, moest coach Sara de les stilleggen ... en Caitlin uitleggen dat ze stil moest zijn en niet constant zitten babbelen.

Een minuut later moest coach Sara de les opnieuw stilleggen ... en Jack uitleggen dat het niet nodig om haar zijn nieuwe voetbalschoenen te laten zien.

Nog een minuut later lag de les opnieuw stil ... Coach Sara moest Caitlin uitleggen dat het niet nodig is elke minuut de coach een knuffel te komen geven.

Toen mochten ze een bal nemen. De les lag opnieuw stil ... Jack was boos geworden omdat hij geen groene bal had. Coach Sara moest uitleggen dat de kleur van de bal niet belangrijk is bij soccer.

Uiteindelijk is alles dan toch kunnen beginnen.

Er was ook de oefening: kegeltjes omver trappen. Dat konden alle kindjes goed.
Daarna was de oefening: kegeltjes met je voeten terug rechtzetten. Beste van de klas ?  Kijk maar.
Eerste teamsport hebben we dus ook geregeld: voetbal / soccer.

Nog een teamsport ? Wel ... wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat op jonge leeftijd omnisport eigenlijk het beste is voor de kindjes om alle vaardigheden te ontwikkelen. Zie ook De Standaard van 29 januari 2014. Dat gaan we dan ook doen, maar we moeten nog eens een keertje de uren te goei bekijken. Inderdaad, onze strategie is zelfs wetenschappelijk onderbouwd.

Zwemmen, turnen, soccer en omnisport. Dat is geen slechte sportstrategie denken we zelf.  Wat blijft er dan nog over ?

American football ? Dat mogen ze toch niet van ons (zie eerdere blog "Op bezoek bij de Texans").
Baseball ? Misschien maar nog een beetje te vroeg, misschien als vervanging van omnisport later.
Basketball ? Misschien maar nog een beetje te vroeg, misschien als vervanging van omnisport later.

Tennis ? Ja, dat zouden we wel graag hebben dat ze daarmee beginnen. Daar moeten we toch eens deftig naar kijken.

Pfff. Veel werk hoor, een kindjes-sport-strategie hebben ... 

Geen opmerkingen: