donderdag 27 maart 2014

The Pledge of Allegiance

Het spookje gaat volgend jaar naar Kindergarten, te vergelijken met de derde kleuterklas in Belgie, en in haar Pre-K klasje worden ze nu al goed voorbereid op Kindergarten (ook wel gewoon "K" genoemd). K is eigenlijk de eerste officiele start van de schoolgaande jeugd. Heel veel kindjes gaan niet, of slechts halftijds, naar een pre-K klasje. Kindjes jonger dan 5 zijn immers niet verplicht om naar school te gaan en zelfs eens ze vijf zijn, zijn er redelijk veel mensen die van thuisonderwijs doen.

Wij dus niet, en vanaf 26 augustus begint Caitlin dan ook op de grote school "Deretchin". In die school wordt les gegeven vanaf K tot 6th grade, dus gelijk aan de lagere school (+ 3de kleuterklas) in Belgie. En het is meteen een heel grote school, want er gaan 2000 kindjes. De mascotte is een draak (the Deretchin Dragon)

Ze heeft een heel klein beetje schrik om te gaan, want slechts 1 vriendje -Riri- uit haar huidige klas gaat ook naar die school gaan. Alle andere kinderen wonen in een ander schooldistrict.  Bovendien heeft iemand in haar klas heeft haar wijs gemaakt dat ze geen knuffeldiertje mag meenemen naar K, en daar zit ze nog het meeste mee in. Ze mag ook met de fiets naar school, dus we zijn druk aan het oefenen om vlotjes te fietsen met een rugzak op de rug.

Hier kies je trouwens je school niet zelf, je moet gaan naar de (publieke) school die is verbonden aan je adres. Geen gekampeer voor een plaatsje dus, want de locale overheid weet precies hoeveel gezinnen er binnen een schooldistrict wonen. Het is dus uiterst belangrijk om een huis te kopen of te huren binnen een "excellent" schooldistrict. Bij het kopen van een huis is de eerste vraag niet wat de prijs is, of hoeveel slaapkamers het heeft, maar wel aan welke school is het huis verbonden. Al de rest is van minder belang. Tenzij je natuurlijk voor een prive school zou kiezen, en dan ga je gewoon waar je wil (en daar begint dan het circus van wachtlijsten en ingangsexamens en aanbevelingsbrieven van de locale pastoor etc, etc…).

Soit, het spookje is nu in haar pre-K klasje al druk bezig met zich voor te bereiden op de grote overstap. Ze kent haar alfabet, kan grote en kleine letters schrijven, kan de meest courante woordjes lezen (sitewords noemt dat hier: ze leest die in het engels en vertaalt ze dan naar het Nederlands voor mij, want ze denkt nog steeds dat mama niet zo goed engels kan. Als bv het woord "yellow" op het blad staat , zegt ze "geel")...

…en ze kan sinds kort ook vlotjes de Pledge of Allegiance opzeggen/zingen (en het Texaans accent komt er al eens doorpiepen) (nota aan Grandma, als je op het werk kijkt, zet dan je geluid een beetje stiller, want het spookje heeft een luide stem !)




I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

We love our Flag, our beautiful Flag, the red and white and blue.
We love our Flag, our beautiful Flag, the red and white and blue.

O beautiful for spacious skies, 

For amber waves of grain, 
For purple mountain majesties 

Above the fruited plain! 
America! America! 
God shed his grace on thee 
And crown thy good with brotherhood 
From sea to shining sea

Ze heeft wellicht geen idee wat ze allemaal heeft gezongen, maar ik denk wel dat ze volledig klaar is voor K!  

2 opmerkingen:

grandma zei

Caitlin ,wat kan jij prachtig zingen met volle overtuiging en kracht, en dan nog zo een moeilijk lied ik ben fier op jou love you grandma

MSCJ zei

Awww - Thanks voor de comment mama! Ik zal het vanavond voorlezen aan Caitlin. Love you too x