vrijdag 31 oktober 2008

Mijn naam is Haas, Beun De Haas (*)

Een verhaal dus over tweedehandsautoverkopers. Den Eclipse moet nu weg en we willen een andere auto. Dan kan je twee richtingen uit. Ofwel ga je naar een officiele dealership waar je een certified (volledige garantie voor 2 jaar of 15,000 miles) car kan kopen, ofwel ga je naar de Amerikaanse Beun De Haas. Die tweede mogelijkheid is een avontuur op zich. Mark Twain heeft ooit geschreven " Travel is fatal to prejudice, bigotry, and narrow-mindedness, and many of our people need it sorely on these accounts". Dat kan allemaal best zijn, maar in de tijd van Mark Twain waren er nog niet veel auto's en zeker geen tweedehandsautoverkopers. Daarmee wil ik zeggen, alle vooroordelen die je al ooit gehoord hebt over US tweedehandsautoverkopers zijn waar.

Alle tweedehandsautoverkopers komen uit hetzelfde dorp ergens aan den andere kant van de wereld. Ik weet niet waar het dorp ligt, maar alle mannen tussen 25 en 45 worden vandaar naar de US gestuurd. Kennis van Engels of een rijbewijs is geen vereiste. Hier aangekomen moeten ze eerst een jaartje taxi-chauffeur zijn, en wanneer ze dan de weg eindelijk beginnen te weten, worden ze tweedehandsautoverkoper.

En daar stonden dan weer vorige week zaterdag. De onderhandelingen verlopen altijd in de meest gesproken taal in de wereld. Slecht Engels. Dat gaat dan als volgt:

" Hello Sir. You need car? I have nice car for you Sir. Very good price."
Betekent: "Er kan nog wel 3,000 dollar van die prijs vanaf"
Of:
"Is Japanese. Very reliable. My sister has same car"
Betekent: "Auto ruikt vanbinnen naar kip-curry"
Of:
"Is German. Me drive this car myself for 2 years"
Betekent: "Er staat 200,000 mijl op den teller"
Of ook:
"This is good car. Only one owner. Old lady"
Betekent: "Drie accidenten mee gebeurd"
Of nog:
"Car is 2000 model. Low mileage"
Betekent: "Auto gebouwd in 1998. Staat hier al 3 jaar stil "

Na wat onderhandelingen kan je dan rechtstaan en proberen door te gaan.

Dat gaat echter niet...

Op dat ogenblik gebeurt er dan namelijk iets opvallends : de verkoper rent weg en haalt de manager erbij. En je bent weer vertrokken met:
"I make special price for you"
Betekent: "Er kan blijkbaar nog 1,000 dollar van de prijs"
of ook:
"I give you free limited warranty"
Betekent: "Alleen de vloermatten vallen onder garantie"

Het gaat deze keer allemaal niet gebeuren. We gaan vandaag een cerfitied car kopen bij een bekende dealer en we kunnen den Eclipse daar ineens achterlaten. Dealer heeft al uitgelegd dat hij den Eclipse gaat doorgeven aan de lokale Beun De Haas.

(*) By the way, Beun De Haas was de centrale figuur in een campagne van de Nederlandse BOVAG (Bond van Garagehouders) tegen allerlei sjoemelende, ritselende, zwartwerkende randfiguren. De rol van dat soort garagehouder "Beun de Haas" werd gespeeld door Maarten Spanjer.

1 opmerking:

Papsy zei

Schitterend geschreven !
Pure kleinkunst !