zondag 23 mei 2021

De Eekhoorn - Proficiat Caitlin








Neeje ! Dit is geen nieuw verhaal over dieren. De Eekhoorn is de naam van de Nederlandse School hier in The Woodlands.  

En wat is er eergisteren (vrijdag 21 mei 2021) gebeurd ?  Caitlin is na zes jaar Nederlandse School afgestudeerd.  Proficiat meisje !  We zijn echt trots op jou ! 

Zes jaar geleden hadden we inderdaad beslist om onze kindjes hier ook naar de Nederlandse School te laten gaan. Dit is geen voltijds onderwijs he. De Nederlandse School is volledig apart van de normale Amerikaanse school. De Nederlandse School gaat door 's avonds en geeft het hele curriculum van Nederlands zoals dat aan Nederlandse kinderen wordt gegeven met de dezelfde leerstof en testen.  Typisch gaan Nederlandse (of Vlaamse) kindjes van expat-ouders hier naar toe.  Omdat ze als expats hier waarschijnlijk maar drie jaar of zo zijn, is dit een ideale manier om hun Nederlandse lessen te blijven voortzetten tot ze weer naar Nederland of Vlaanderen gaan.  

Natuurlijk is de school ook open voor Nederlanders en Vlamingen die hier permanent wonen zoals ons.  En veel van die 'permanente' residents sturen inderdaad hun kindjes naar de Nederlandse School. Maar de meeste haken na een jaar of zo wel weer af.  

Dus eigenlijk zijn er heel weinig kindjes die het volledige zes-jarig curriculum van de Nederlandse School helemaal doorlopen.  De expat-kinderen zijn na een paar jaar weer weg, de permanente residents geven na een paar jaar gewoonlijk op.  Maar Caitlin heeft de volledige zes jaar gedaan !  Nog eens proficiat meisje !   

En het was best wel een opgave.  Gedurende zes jaar, elke maandagavond van 4 tot 6 les volgen, in het weekend een uur huiswerk en regelmatig ook een 'thema-dag' in het weekend.  Er zijn ook regelmatig, en vooral in het begin, veel tranen gevloeid .. maar ze heeft knap vol gehouden. Met uitstekende resultaten ook.  Dit is haar eindrapport.  



Trouwens die CITO - toetsen zijn gestandaardiseerde testen voor alle kinderen in Nederland. Als je daar een B op haalt, ben je bij de sterkste helft van het land.  

En Caitlin is dus zes jaar naar de Nederlandse School geweest.  Een overzichtje. 






















O, en geloof het of niet. De juffrouw van Caitlin heeft gevraagd of Caitlin nog langer voortgezet Nederlands onderwijs wil doen.  Dat hoeft voor ons niet, maar het is natuurlijk Caitlin's beslissing ... En wat heeft Caitlin beslist .... dat ze dat heel graag wil doen !?!  Oh meisje,  we zijn supertrots op jou.  



2 opmerkingen:

grandma zei

Een dikke proficiat Caitlin. Ik ben apetrots op jou. Love grandma

Julie zei

amai, proficiat Caitlin !! Goed gedaan !!