zondag 13 september 2015

Voetbal in Amerika


Het nieuwe voetbalseizoen is weeral begonnen. United doet het redelijk in de Premier League, en gisteren tegen de scousers gewonnen. Lokeren heeft vandaag gewonnen op Standard. En Caitlin en Jack hebben er ook hun eerste officiele wedstrijd van het nieuwe seizoen opzitten.

Caitlin en Jack zijn niet aan hun proefstuk toe. Ze hebben vorig jaar ook al een jaar voetbal gespeeld. Ze doen het allebei graag en flink. Pas op dat is hier al voor echt: elke woensdag een uur training en elke zaterdag een echte match (20 minuten voor Jack, 30 minuten voor Caitlin). Sinds dit jaar is er ook al een scheidsrechter voor de wedstrijden van Caitlin.

Caitlin en Jack spelen voetbal bij "Texas Rush Soccer" hier in The Woodlands.  De sponsor is in ieder geval ok.
En voetbal wordt hier in Amerika evenveel gespeeld door jongens als door meisjes. Amerika is ook wereldkampioen bij de vrouwen. En ze hebben een paar hele goeie spelers.  Caitlin (en papa) zijn bijvoorbeeld grote fan van Alex Morgan.
Voetbal in Amerika heet hier soccer. De regels zijn hetzelfde: twee ploegen, twee goals en een bal. Verder is er weinig gelijkenis met voetbal in Belgie of Europa.

We leggen dat even verder uit in vier punten.

Punt 1: er spelen meer kinderen en jongeren voetbal in de US dan in eender welk ander land.  Zie rapport van FIFA hieronder voor als ge het niet zou geloven. Het is wel een FIFA rapport dus er is waarschijnlijk wel geknoeid met de cijfers. Soit.
Onze kindjes spelen dus bij Texas Rush Soccer.  Die Texas Rush Soccer is een geweldige voetbal-fabriek hier in The Woodlands. Er worden hier elke zaterdag 100 wedstrijden afgewerkt door 1,500 kinderen / jongeren.  In totaal telt Rush Soccer US 34,000 leden. De grootste voetbalacademie van de wereld.

Punt 2: de accomodatie is geweldig. Allemaal perfect aangelegde kunstgrasvelden. Toen wij in den tijd voetbal speelden, was dat altijd op een ongelijke akker waar er geen spriet gras te bespeuren was. Als het een tijdje niet had geregend, was het veld een grote stofwolk. En als wel veel had geregend, was het veld een grote modderpoel.  Hier allemaal perfecte pelouzekes.

Punt 3: de toeschouwers hier in Amerika maken het zich wat gecomforabeler dan in Belgie.  In Belgie staan toeschouwers gewoon in dezelfde stofwolk of in dezelfde modderpoel. Hier in Amerika komen de toeschouwers met stoelen, dekens, frigoboxen, karren, tenten, enzovoort ...  Nen Amerikaan heeft graag een beetje comfort.  Ongezien in Belgie.  Dit was eerder dit jaar in februari.


Punt 4: de toeschouwers zelf zijn ook anders dan in Belgie.  In onzen tijd kwamen er gewoonlijk gemiddelde twee mensen naar onze matchen kijken. Ne zatte werkloze die tijdens de rust moest overgeven en ne verdwaalde bompa met katchoue botten aan.  Hier in Amerika is de hele familie er altijd bij. Mama's, papa's, oma's, opa's, ... ze zijn er allemaal ... met hun stoelen, karren, frigoboxen, honden, ...
En dan moet een match al wel eens worden stilgelegd wegens een bestorming van het veld ... Amerikaanse hooligans ?
Zoals gezegd, onze kindjes doen het allebei graag en ze doen het heel flink. Leve het nieuwe voetbalseizoen ! Go Jack Rooney en Caitlin Morgan ! 

1 opmerking:

Julie Coffyn zei

Een echt voorbeeld voor ons land dus !
Hier staan de ouders langs de kant te roepen tegen hun kinderen en nadien bezatten ze zich in de voetbalkantine...niets gezelligs of in familieverband...