dinsdag 23 december 2014

Kersttrip 2014: Grand Canyon and Sedona (Grand Canyon deel met vier hikes en vier quotes)

Dit is hem dan. De Grand Canyon in Arizona (foto getrokken juist buiten onze cabin). 
En dit is de familie winterjas in de Grand Canyon vorige week vrijdag. 
En omdat mensen altijd zeggen dat we niet genoeg foto's posten van ons alle vier. Hier nog een foto van de hele familie winterjas. 
Wat deden we in de Grand Canyon vorige week vrijdag ? Wel dat kwam als volgt. Onze jaarlijkse traditie van een Kersttrip bestaat nu al sinds 2011. Vier jaar, een lange traditie dus naar Amerikaanse normen. In 2011 waren we in San Antonio. 2012 was Austin. 2013 was Dallas. En 2014, wegens geen mogelijkheden meer in Texas, werd het Arizona.  En de kindjes hebben het fantastisch gedaan, inclusief de 6 hikes (bergwandelingen).

Donderdagmorgen vroeg opgestaan. Naar George Bush airport. Vlucht naar Phoenix. Auto gehuurd. De kindjes mochten de auto kiezen, enige voorwaarde was dat een vier-x-vier moest zijn. In 2007 waren we al eens in de winter naar de Grand Canyon geweest (we waren toen in Phoenix voor een management-training) en we zijn toen in een sneeuwstorm 's avonds aan de Grand Canyon aangekomen.  Auto was snel gehuurd en dan gaan rijden. 

Eerste stop onderweg van Phoenix naar Grand Canyon was "Montezuma Castle" vlakbij het stadje Camp Verde, AZ, en vroeger bewoond door de "Sinagua" people. Maar eigenlijk zijn al die benamingen verkeerd. "Montezuma Castle" heeft eigenlijk niets te maken met Montezuma (de Azteken-keizer is maar later geboren en nooit in Arizona geweest). Het is ook geen kasteel (meer een soort voorhistorisch appartmenten-complex uitgehouwen uit de rotsen). De naam was uitgevonden door archeologen in 1860, maar die hadden er dus duidelijk met hun klak enne gegooid. En de "Sinagua" people bestaan eigenlijk ook niet. De naam "Sinagua" - "zonder water" is een verzamelnaam voor deze streek in Arizona waar er "weinig water is". Weer een uitvinding van die twijfelachtige 19e eeuwse archeologen. De eigenlijke stam die hier woonden waren de Hohokam indianen, de voorouders van de latere Hopi en Yavapai indianenstammen.  De Hohokams bouwden en woonden in deze appartementen tussen 1,100 en 1,400 AD.  Daarna zijn ze vertrokken, waarom is niet duidelijk.

Hier zien we "Montezuma Castle". 

En er waren ook bomen die bijzonder veel bijval kregen van de kindjes .. en Siri ! 




Hike #1 was een succes; vooral dankzij de bomen denken we. 

Tijd om verder te rijden. We moesten nog twee uur rijden tot de Grand Canyon. Wat kunnen we vertellen over de Grand Canyon ? 446 km lang, gemiddeld 17 km breed, en 1,800 meter diep. De Grand Canyon is ontstaan gedurende 17 miljoen jaar van geologische activiteit, met name twee specifieke zaken: de erosie van de Colorado-rivier door de zachte zandsteen en de verhoging van het Colorado-plateau.  De South Rim (zuidkant) van de Grand Canyon, waar wij naartoe gingen,  ligt op 2,400 meter hoogte. Het wordt daar dus redelijk koud in de winter en er valt daar ook redelijk wat sneeuw. 

En inderdaad, toen we donderdagavond aankwamen aan Grand Canyon was het aan het sneeuwen. Net zoals in 2007. Twee keren in ons leven naar de Grand Canyon geweest, twee keren aangekomen in de sneeuw. 

We logeerden in de Bright Angel Lodge Cabins. Kleine hutjes aan de rand van de Grand Canyon.  Het was donderdagavond al donker en die Grand Canyon is 's nachts niet verlicht, dus we gingen snel eten en slapen. 

De volgende morgen waren we helemaal klaar voor zonsopgang te zien over de Grand Canyon. Sneeuwstorm was voorbij. Er was stralende zon. En het was koud (min 10 Celsius).  Quote 1 van Caitlin: "This is the coldest place I have ever been". 
 Jack stelde voor om snel binnen te gaan ontbijten. Hij had al iets gezien.
Maar de zonsopgang was prachtig. 



Dit was trouwens onze cabin.
Quote 1 van Jack: "I like our house in Texas better".

Na een groot ontbijt - klaar voor hike #2. Naar "Hermit's Rest". Onderweg er naartoe, zagen we deze jongen.
De kindjes hun geluk kon niet op. Ze hadden een echte, wilde Rudolph gezien.  Hij was trouwens niet alleen.

Aangekomen bij Hermit's Rest.
Hike #2 was een success, vooral dankzij Rudolph en zijn vriendjes, denken we.

Tijd voor Hike #3.

Naar de Desert Viewtower. Een uitkijktoren.
Met telescopen. Dat vonden de kindjes geweldig.
Alhoewel niet helemaal duidelijk naar waar den Jack aan het kijken was ... 
Nog een foto van de hele familie voor de liefhebbers. 
Hike #3 was een success, vooral dankzij de telescopen denken we. 

En in de namiddag zijn we ook nog een stukje in de Grand Canyon afgedaald. Dat was hike #4. 

Tot wijzelf onderuit gingen. Het was een beetje te glad daar. Quote 2 van Caitlin: "Daddy falling on his bottom was the funniest thing ever". 


Hike #4 was een success. Vooral dankzij onze slipper, denken we.

Terug aangkomen in de lodge is het altijd wel een uitdaging om de gift-shop te vermijden. 
Quote 2 van Jack: "I am the bad guy". 
Na drie hikes was het tijd vooral tijd voor diner en allemaal vroeg gaan slapen. Ook de bad guys.

Om half acht lagen we allemaal te ronken in onze cabin. Heerlijk. 

En de volgende morgen, weer koud. Met een aantal lage wolken in de Canyon. Prachtig zicht. 
Na een groot ontbijt, vertrokken we zaterdagmorgen naar Sedona. Iets voor de volgende blog.

Geen opmerkingen: